Andrahandsupplåtelse

För den medlem som önskar så kan det finnas möjlighet att hyra ut sin lägenhet i andra hand, efter att en ansökan har lämnats in till styrelsen och blivit godkänd. Här nedan hittar du en blankett för ansökan om tillåtelse till andrahandsupplåtelse, vilken ska skrivas ut, fyllas i och lämnas in till styrelsen. Därefter återkommer styrelsen med besked så snart frågan tagits upp på nästkommande styrelsemöte.

När en medlem hyr ut sin lägenhet i andra hand så medger våra stadgar att föreningen tar ut en extra avgift av den medlem som hyr ut i andra hand. Den tas ut månadsvis och uppgår till 10% av ett prisbasbelopp per år. Avgiften tas ut för att kompensera det faktum att en medlem som hyr ut i andra hand själv inte kan bidra till drift och skötsel av föreningens fastigheter, och inte kan delta i något styrelsearbete. Som exempel så är prisbasbeloppet för 2021 satt till 47 600 kr. Det innebär en extra avgift på 476 kr per månad för 2021.

Uthyrning i andra hand är olovlig om den inte är godkänd av styrelsen. Olovlig andrahandsuthyrning kan i värsta fall leda till uteslutning ur bostadsrättsföreningen. Detta innebär att ansökan om andrahandsuthyrning måste lämnas in i god tid innan uthyrningen önskas påbörjas för att styrelsen ska hinna behandla ärendet.

Senast sex veckor innan önskat startdatum för andrahandsuthyrning bör ansökan vara styrelsen tillhanda.